virtualizarea

Virtualizarea reprezinta creerea unei versiuni virtuale (in loc de reala) a unui concept ca: un sistem de operare, un server, un dispozitiv de stocare sau o resursa de retea.

Probabil ca deja folositi virtualizarea daca ati impartit hard-diskul dvs. in partitii diferite. O partitie este o impartire logica a unui hard-disk pentru a crea efectiv 2 hard-disk-uri separate.

Virtualizarea sistemelor de operare reprezinta folosirea unui software care permite hardware-ului sa ruleze multiple imagini ale unor sisteme de operare in acelasi timp. Aceasta tehnologie a debutat cu zeci de ani in urma pe mainframe-uri, permitandu-le administratorilor sa evite irosirea resurselor de calcul disponibile la momentul respectiv.

In anul 2005 software-ul pentru virtualizare a fost adoptat pe o scara foarte larga, mai repede deacat si-ar fi imaginat cineva, chiar si expertii IT. Sunt zone din IT in care virtualizarea se impune in continuare: virtualizarea retelei, virtualizarea stocarii si virtualizarea serverelor.

  • Virtualizare retelei este o metoda de a combina resursele disponibile intr-o retea prin impartirea latimii de banda disponibile in canale, fiecare independent de celalalt, si fiecare din aceste canale poate si atribuit (sau redistribuit) unui anumit server sau echipament in timp real. Ideea este ca virtualizarea ascunde complexitatea retelei prin separarea in parti usor de controlat, exact cum partitiile de pe hard-disk fac organizarea fisierelor mai usoara.
  • Virtualizarea stocarii reprezinta expunarea mai multor dispozitive de stocare din retea ca un singur dispozitiv de stocare care este controlat dintr-o consola centrala. Virtualizarea stocarii este uzual folosita in echipamente SAN (storage area networks)
  • Virtulizarea serverelor este o izolare a resurselor (incluzand numarul si identificarea clara a serverelor individuale, procesoare si sisteme de operare) de utilizatorii acestor resurse. Intentia este de a degreva utilizatorul de nevoia de a intelege si controla detalii complicate despre resursele serverelor, in acelasi timp imbunatatind impartirea si utilizarea resurselor si mentinand capacitatea de extindere ulterioara. Un exemplu de folosire al virtualizarii serverelor il reprezinta serviciile de gazduire vps

Virtualizarea poate fi vazuta ca o parte a unui trend curent din IT care include “autonomic computing”, un scenariu in care mediul IT va fi capabil sa se adapteze pe baza activitatii percepute, si “utility computing”, in care puterea de procesare a calculatoarelor este vazuta ca o utilitate pentru client care poate astfel plati pentru cat are nevoie. Scopul uzual al virtualizarii este de a centraliza task-urile adminstrative in timp ce imbunatateste scalabilitatea si incarcarea de lucru.