Hosting, cloud si gazduire

Astăzi, viaţa noastră a fost invadată rapid de cuvinte, cu ajutorul cărora este descris procesul de lucru al Internetului. Iar pentru un lucru deplin în rețea, este absolut necesar să le înţelegem sensul. Să analizăm hosting-ul, conceptul foarte popular în reţea.

Acest cuvânt a ajuns la noi, ca şi mulți alți termeni despre programare, din limba engleză. Şi înseamnă ceva de genul “stăpânul unui hotel”. Traducerea directă reflectă cu exactitate esenţa conceptului. Hosting-ul site-urilorpresupune amplasarea lor în reţea. Creând un site, proprietarul lui dorește ca el să fie vizitat de cât mai mulți utilizatori și ca aceștia să poată culege de acolo informaţia utilă. Și aici apare problema: unde, în mod fizic, pot fi amplasate resursele de internet? Pe suporturile propriului computer personal? Este iraţional. Deoarece pentru aceasta este necesar ca computerul să fie mereu pornit și conectat la rețeaua de internet, în plus calitatea conexiunii trebuie să fie suficient de înaltă, şi asta permanent, fiindcă de multe ori intră concomitent mai mulţi utilizatori. Acest lucru este foarte incomod, în plus, pentru ca să funcționeze tot acest lux, trebuie să instalaţi şi să menţineți mereu un software complex special.

Chiar daca termenul de hosting cloud a devenit destul de familiar, multi totusi se intreaba ce inseamna exact si ce avantaje ofera acesta.

Ce inseamna mai exact cloud hosting?Intr-un limbaj non tehnic, hostingul cloud reprezinta un cluster de mai multe servere conectate si servicii de hosting web prin intermediul acestui cluster. Hostingul de tip cloud este în principiu un abonament de virtualizare bazata pe server, plata fiind fie o taxa fixa pentru resurse limitate, sau o taxa personalizata in functie de resursele dorite (memorie, retea, depozitare, procesor, etc). Acesta este similar cu hostingul web clasic si este adesea considerat ca o forma de infrastructura-încapsulare si abstractizare.

Stabiliti clar resursele de care aveti nevoie. Cel mai important este sa intelegeti nevoile dvs. de gazduire, cum ar fi de exemplu memoria sau spatiul pe disc, latimea de banda, puterea de procesare, etc. În plus, trebuie sa cunoasteti tipul de site pe care urmeaza sa-l construiti. Exista multi furnizori de servicii de hosting web, astfel incat ar trebui sa gasiti acel hosting care se potriveste pentru afacerea dvs. Serviciile trebuie sa fie suficient de flexibile pentru a utiliza resursele necesare si pentru a plati strict pentru ceea ce aveti nevoie, in plus sa beneficiati de un uptime cat mai bun.

Reprezinta hostingul cloud viitorul afacerii dvs?Raspunsul la aceasta intrebare este “Da” sau cel putin acesta ar trebui sa fie. Hostingul cloud ofera nivele de servicii garantate de cea mai buna calitate, daca alegeti compania de hosting potrivita. Hostingul de tip cloud poate reprezenta cea mai buna solutie de hosting pentru site-ul dvs, mai ales daca aveti mai multe domenii. Serverele pot fi implementate imediat si puteti mari sau micsora cu usurinta resursele necesare fara a muta site-ul alte servere.

Hosting-ul este soluția tuturor acestor probleme. Amplasarea fizică a resursei se face pe serverul companiei, care prestează astfel de servicii. Serviciul este disponibil practic pentru orice proprietar de site, iar unele companii oferă hosting chiar gratuit. Compania care prestează astfel de servicii se numește “hoster”.

Anume hosting-ul gratuit este primul refugiu pentru amatorii, care doresc să se afirme pe Internet prin intermediul unui site. Şi nu aveți de ce să vă temeți – serviciul de furnizare a spaţiului pe disc este într-adevăr gratuit. Pentru crearea propriului site este suficient, cu ajutorul unui editor special, să realizați propria web creație genială şi s-o încărcaţi pe server conform protocolului de transferare a fişierelor FTP. Această abordare îi permite proprietarului nu numai să-și vadă creaţia în reţea, dar şi mapa în care este stocată, pentru a avea posibilitatea de a schimba fişierele și datele din ele, ceea ce este foarte convenabil.

Dar acest hosting al site-urilor are anumite dezavantaje. Din cauza popularității, ele sunt adesea pur şi simplu suprasolicitate şi accesul la ele este limitat. Adesea, plată indirectă pentru serviciile unui astfel de hosting, este prezenţa publicității gratuite pe pagina încărcată. Aceasta înrăutățește viteza de lucru, şi nici aspectul paginii nu are de câştigat. De multe ori, pe site-urile cu hosting gratuit, directoarele de reţea impun restricţii, ceea ce explică siguranța lor scăzută.

Dar majoritatea web-maeștrilor (cu acest jargon cu mândrie îi numesc pe proprietarii resurselor de pe Internet), preferă hosting-ul cu plată. În ciuda faptului că, această plăcere costă de la 5 la 35 de dolari americani pe lună, totuși se merită. Anume aici vă puteţi realiza pe deplin toate ideile, fără să vă fie legate mâinile şi picioarele de publicitatea gratuită sau de conexiunea proastă cu serverul hosting-ului. Plata pentru servicii presupune anumite obligaţii ale părţilor, care garantează o cooperare reciproc avantajoasă şi fructuoasă. Datorită concurenţei mari în reţea, astăzi este destul de posibil să găsești un hosting sigur şi accesibil.