Server virtual dedicat VPS (server virtual privat)

Daca in articolele precedente am scris despre ce este hostingul si ce tipuri de hosting se gasesc pe piata. In cele ce urmeaza voi descrie un tip anumite de internet hosting si anume VPS (virtual privite server).

In domeniul calculatoarelor o masina virtuala este un calculator personal cu functii mai speciale si puternice si un software pe masura. Un VPS asigura o completa substitutie a PC-ului la nivelul de functionalitate si executie necesar executarii unui sistem de operare, pe de alta parte este conceput sa ruleze un singur program. Anumite masini virtuale pot fi de asemenea emulate pe diferite arhtecturi ceea ce permite executia de aplicatii software si sisteme de operare cu diferite procesoare. Sistemul de operare virtualizat permite ca resursele calculatorului sa fie gestionate prin intermediul kernelului, care sunt de obicei denumiti contenitori.

Anumite tipuri de calculatoare prin arhitectura lor sunt capabile sa ofere asistenta virtuala hardware ceea ce permite o eficienta in vizualizarea completa utilizand capacitatile specifice de virtualizare ale echipementului hardware.

Avantajele unui sistem virtual

-mediu multiplu de utilizare al S.O. Ce poate exista pe acelasi hard disk, cu o partitie virtuala ce permite impartirea de fisiere generate in alt SO sau in spatiu de “vizitator”, guest, ce ajuta la instalarea de aplicatii software, conectivitate wireless, aplicatii remote, tiparirea de texte si trimiterea de faxuri pot fi generata in oricare tip de guest sau sistem de operare ce este gazduit.
-o masina virtuala poate furniza instructiuni arhitecturale ce variaza de la host hard drive, vizualizare de display, management software, fonturi ale caracterelor si format de html.
– aplicatia provizioneaza mentenanta, protectie la recuperarea datelor.

Dezavantajele unei masini virtuale

-o masina virtuala este mai putin eficienta atunci cand accesul la host hard driver se face indirect.
-atunci cand mai multe masini virtuale functioneaza concomitent pe hard drive pe actuala gazduire, sistemul virtual poate oferi performante negative, instabiliate.
– protectia malware pentru masina virtuala nu este intotdeanu compatibila cu gazduirea (host) ceea ce poate conduce la instalarea unui software separat.